Nokia сдаде короната при смартфоните

Официално Nokia вече не е най-големият доставчик на смартфони в света. Вчера компанията обяви резултати за второто тримесечие на годината, които потвърдиха прогнозата на японската инвестиционна банка Nomura, че финландският производител е отстъпил водещата позиция в сегмента.

В периода април-юни Nokia е продала 16,7 милиона смартфона, става ясно от финансовия отчет. По-рано обаче Apple съобщи, че е продала 20,3 милиона iPhone устройства за същия период, изпреварвайки значително своя конкурент.

Анализаторите очакват и Samsung да обяви по-високи продажби на смартфони от Nokia. Южнокорейската компания предлага устройства с платформи Android, bada и Windows Phone 7. Според предварителните оценки, през второто тримесечие Samsung е продала 19-20 милиона смартфона и ще спори за първото място с Apple.

Nokia беше лидер на пазара за смартфони в продължение на 10 години. Android и iPhone устройствата обаче разклатиха позициите на компанията. В отговор Nokia реши да се обвърже дългосрочно с платформата Windows Phone, като постепенно изоставите фирмената Symbian. Първите WP продукти на Nokia се очакват на пазара по-късно тази година.

Коментар