Излиза първият монитор с Thunderbolt

В близките месеци Apple ще пусне първия в света монитор с технология за високоскоростно предаване на данни Thunderbolt. 27-инчовият модел ще се използва с лаптопи MacBook Pro и MacBook Air, съобщи компанията.

Мобилните компютри ще комуникират с Thunderbolt Display чрез интерфейс MagSafe. Технологията Thunderbolt заменя Mini DisplayPort и позволява предаване на данни със скорост до 10 гигабита в секунда и в двете направления.

С помощта само на един кабел потребителите на MacBook могат да получат достъп до ресурси като Gigabit Ethernet, контролер FireWire 800, камера FaceTime, аудиосистема и три порта USB 2.0. На практика, Thunderbolt Display се явява своеобразна док станция за лаптопите на Apple.

Мониторът поддържа едновременно свързване с помощта на Thunderbolt до пет устройства. Към MacBook Pro могат да се включат два последователно свързани Thunderbolt Display.

Екранът с резолюция 2560х1440 точки е изпълнен по технология IPS, която осигурява ъгъл на виждане от 178 градуса. Устройството има датчик за осветеност, чрез който се настройва автоматично яркостта.

Thunderbolt Display ще струва $999 на американския пазар, по информация от Apple.

Коментар