Google и Oracle близо до съгласие за Android

Google е склонна да удовлетвори иска на Oracle по отношение на Java кода, използван в Android. След многократни опити за отхвърляне на претенциите, Google е отправила запитване към Oracle за намаляване на сумата на иска и неформално уреждане на спора, съобщи electronista.com.

Към момента реакцията на Oracle не е известна. Компанията настоява за компенсации от Google в размер на поне 2,6 милиарда долара. Google, от своя страна, очаква резултатите от преразглеждане на две патентни прeтенции на Oracle за Java, за да определи по-нататъшната си политика по случая.

Нито една от двете компании не е заинтересована от продължителни съдебни дела. В своите претенции Oracle използва като коз срещу Google данните за бързия ръст в попярността на Android. Наскоро интернет компанията съобщи за 500 хиляди активации дневно на Android.

Освен това Oracle е била ощетена и от привличането на нейни бивши или настоящи служители на работа в Google, като например основателя на Java – Джеймс Гослинг.

Напоследък Google е подложена на нападки по отношение на Android от много страни. Отправят се искове и срещу нейни партньори от страна на компании като Apple и Microsoft. Всички те се опитват да завишат стойността на Android, с цел да извлекат по-голяма полза от успеха на мобилната платформа.

Коментар