Да не поемаш рискове в бизнеса е най-големият риск

ICN.Bg започва работа в една от най-динамичните сфери на ИТ бизнеса в България и то във време, когато е трудно да се оцелее в областта. Липса на адекватно законодателство и хаос на пазара – с това се сблъсква компанията в началото на новия век, когато влиза в хостинг бизнеса. Започвайки като малка фирма за хостинг услуги, днес ICN.Bg е сред лидерите на пазара.

“Искам да кажа на всички млади хора да рискуват, да не униват и да не се оправдават. Нека знаят, че в бизнеса да не поемаш рискове е най-големият риск” –
Юлиян Бориславов
управляващ партньор в ICN.Bg

На 14 юли около обяд се срещаме с управляващия партньор във фирмата Юлиян Бориславов. Дори не е лягал предната нощ. В офиса кипи мълчалив и съсредоточен труд. Събитието –  старта на новата клиентска платформа на ICN.Bg, за която екипът се труди месеци наред. Вземаме повод от усмивката на Юлиян и започваме непринуден приятелски разговор.

Защо тази нощ беше безсънна за екипа ви?

Обикновено всички нощи са такива,защото екипът ни работи 24/7, за да осигурява непрекъсната техническа помощ на клиентите си. Лично за мен нощта беше безсънна поради внедряване на новата ни клиентска платформа. Доста усилия, време и разходи вложихме в нея, за да улесним работата на нашите потребители.

Значи в момента се развивате? Не мога да не попитам как глобалната икономическа криза се отразява на бизнеса ви? Има ли отлив на клиенти и въобще трудно ли се справяте с финансовите предизвикателства?

Кризата се усети във всички браншове и разбира се не подмина и нас. Важното е да не преставаш да се развиваш и да търсиш нови възможности, в противен случай ще бъдеш засмукан от кризисната вълна. Кризите обаче са времето, в което бизнесът се преструктурира. С правилната стратегия и с много работа можеш не само да изплуваш, но и да извлечеш печалба.

Колко динамичен е вашият бизнес? Задължителни ли са наистина преструктуриранията и промените?

ИТ бизнесът е изключително ликвиден и всеки ден застой е крачка назад. Иновативният подход и добрата ни комуникация с потребителите даде своите резултати,като повиши нашия пазарен дял с около28%. Компанията ни не е голям мастодонт с хиляди служители и тежки и бюрократични вътрешно фирмени процеси, което ни позволява да сме гъвкави и да взимаме бързо жизнено важни решения.

В тази връзка,бихте ли разкрили какво подготвяте в краткосрочен план?

Едва ли мога да спомена всичко, което подготвяме,защото е фирмена тайна, но в най-скоро време предвиждаме обновяване на пакетите на най-използваната ни услуга (Споделен хостинг), както и стартиране на няколко нови продукта, които смятаме, че са нужни на българския уебмастер. Общо взето има по нещо ново за всеки, но всичко с времето си.

Сред най-големите проблеми при хостинг услугите е обслужването на клиентите и то в случаи,когато става дума за непрекъсваемост на функционирането на даден сайт.Как гарантирате бързо и адекватно обслужване на клиентите си?

Клиентската поддръжка е нещо, към което сме изключително педантични. Това е наша запазена марка и нито за миг не спираме да подобряваме тази услуга. ICN.Bg е известна в бранша с бързата и адекватна техническа поддръжка и възнамеряваме да продължаваме в същия дух и занапред.

Приятно впечатление прави възрастта на екипа ви,както и на самия мениджмънт на фирмата.  Какво е като млад човек да правиш бизнес в България?

Както казват в спорта,не е важно на колко години си-или го можеш,или не. Ние сме екип от млади хора,но с голяма част от колегите работим заедно от самото начало, което ни рутинира допълнително. Не се страхуваме да поемаме рискове или поне вече знаем как да поемаме умерени такива.

Каква свобода освен отговорности ви носи собственият бизнес?

Супер е да имаш собствен бизнес. Предприемачеството не е за всеки,защото изисква пълно себеотдаване, но насърчавам всеки, който има достатъчно хъс, да се хвърли в това начинание. Искам да кажа на всички млади хора да рискуват, да не униват и да не се оправдават. Нека знаят, че в бизнеса да не поемаш рискове е най-големият риск.

Това неминуемо е свързано с безброй безсънни нощи,нали? В колко часа пиете кафе?

Да,както казах, изисква се пълно себеотдаване. Нормираното работно време трябва да се забрави. За моя радост или нещастие не пия кафе и не съм привърженик на пушеното. Може би по-точно бих отговорил на въпроса с лаконичното “Нямам време за кафе”.

А как разпускате? Имате ли любими спортове или пък пътувате през свободното време? А може би сте фенове на йога или пък на Angry Birds?

Обичам спорта. Позволявам си 1-2 пъти седмично да играя футбол с приятели или волейбол през зимата.Обожавам да пътувам из България, толкова много има какво да види човек, но за съжаление напоследък не ми остава много време за това.

Коментари по темата: „Да не поемаш рискове в бизнеса е най-големият риск”

добавете коментар...

  1. WiseMan CAx

    На тази статия сега попадам, но в нея са казани най-важните неща за истинския бизнес.

Коментар