Излизат лаптопи под $400 със Sandy Bridge

Лаптопи с платформа Intel Sandy Bridge на цени под 400 долара са достъпни от HP и Toshiba. Моделите работят под управление на Windows и могат да бъдат поръчани на пазара в САЩ.

HP Pavilion g4-1104dx, например, струва $350 в Best Buy, като срещу тази сума предоставя 14-инчов екран с LED подсветка, 4 GB оперативна памет, 320 GB твърд диск, оптично устройство, уеб камера и Ethernet порт. Моделът разчита на двуядрен процесор Intel Pentium B940 2 GHz с интегрирана графика – това е нов 32-нм чип от начално ниво с архитектура Sandy Bridge и консумация до 35 вата.

Toshiba пък продава ноутубук с цена $380. Моделът Satellite L755-S5216 има идентични характеристики като HP Pavilion g4-1104dx, но предоставя по-голям 15,6-инчов екран.

Тези два ноутбука са първите „лястовички" от една нова вълна евтини лаптопи. Наскоро CEO-то на Intel Пол Отелини обяви, че архитектурата Sandy Bridge ще се разпростре и под бранда Core, т.е. ще излизат процесори Pentium и Celeron на нейна база.

Очаква се до септември Intel да пусне множество бюджетни процесори, вкл. за десктопи и лаптопи. Цените на новите мобилни Celeron-и ще започват от 70 долара.

Евтините ноутбуци могат да се окажат фактор за съкращаване на дела на нетбуците. Потребителите получават нелоша производителност, доста по-висока от тази на нетбук със сходна цена. Любопитен е фактът, че именно Intel е основният доставчик на процесори за нетбуци – това са енергийноефективните чипове Atom.

Коментар