Плаваща система генерира електричество от морските вълни

Учени от Центъра Фраунхофер предлагат концепция за система, която се инсталира на борда на кораб и използва енергията на вълните, за да генерира електричество, съобщи GreenTech.bg.

Традиционните подводни системи, оползотворяващи енергията на вълните, са стационарни. Ето защо основно изискване към тях е да имат висока устойчивост към външни въздействия, на първо място – към морските бури. Предаването на генерирания ток към сушата става по скъпи подводни кабели.

Освен това, стационарните конструкции трябва да съответстват на определени нормативни стандарти и не могат да се разполагат на места, където съществува вероятност от сблъсък с морски съдове.

Новата концепция преодолява всички тези проблеми. Инсталацията се състои от плаващи шамандури, които са прикрепят с шарнирни механизми към стените на 50-метровия кораб.

Всяко “подскачане” на шамандурата по вълните задвижва нагоре и надолу мотовилков механизъм, при което механичната енергия се преобразува в електрическа и се акумулира в клетките за съхранение на борда на кораба, които имат капацитет 20 мегаватчаса.

Когато е необходимо, корабът се приближава до брега и енергията от акумулаторите се „източва” към общинската електрическа мрежа за използване в часовете с пиково натоварване.

Тъй като корабната инсталация е мобилна, при приближаване на буря, шамандурите се изваждат от водата и корабът се закотвя в близост до брега. Системата не изисква кабели и може да се премества временно на места, където има достатъчно вълни.

Инсталацията може да генерира електричество при цена 15 цента за киловатчас. Това е по-евтино от стойността на енергията, получавана от съществуващите вълнови енергийни системи (30- 65 цента). Не се уточнява обаче дали цената отчита изразходваната енергия за придвижване на кораба до брега и обратно.

Коментар