Злато за българската информатика

Български ученици триумфираха на XXIII Международната олимпиада по информатика в гр. Патая, Тайланд. Румен Христов от МГ Шумен се връща със злато. Той защити категорично титлата си на един от най-добрите български състезатели по информатика.

Българските информатици с отличия на олимпиадата в Тайван (отляво на дясно): Йордан Чапаров – бронзов медал, Румен Христов – златен медал, Георги Георгиев – бронзов медал, Владислав Харалампиев – сребърен медал

Отборът ни спечели още три медала – сребърен за Владислав Харалампиев от СМГ и бронзови отличия за Йордан Чапъров, МГ Ямбол и Георги Георгиев, СМГ, съобщиха от Мусала Софт.

Представянето на българските състезатели на Олимпиадата по информатика нарежда по точки страната на престижното десето място в света в официалното отборно класиране.

„Гордеем се с нашите момчета! Те демонстрираха невероятен дух и класа на това тежко състезание”, сподели Бисерка Йовчева, треньор на Румен Христов.

В олимпиадата участваха 307 състезатели от 78 държави. Всяка държава бе представена от национален отбор от 4 ученици на възраст до 20,5 години. Състезанието се проведе в два състезателни дни, като днес стана известно окончателното класиране.

Официалното награждаване ще бъде на 28 юли от 11 часа  българско време. Отборът пристига в София в събота по обяд с полет от Виена.

Коментари по темата: „Злато за българската информатика”

добавете коментар...

  1. Към редакторите :)

    Е, добре е поне редакторите ви да са по-наявно 🙂
    На тия олимпиади златото не значи първо място.
    Нашето момче е на 11-то място.

    Естествено, не трябва да се омаловажават достиженията на Румен – през годините той показа, че и в провинциален град в провинциална България могат да се подготвят на световно ниво.

    Жалко, че общото ниво на образованието и в Шумен и в София далеч не е на световно ниво.

  2. Илиев

    от МГ-то гр.Шумен,бат Ви Свилен Русев ли ви подготви по физика и информатика,олимпийци?

  3. 5ko

    Браво пичове!!! Само така!

  4. M.Alexieva

    Да, чудесно е, точно така трябва.Трябва да се толерират такива постижения, а не само спортните, трябва да се всушват хората такива деца, у тях е и нашето бъдеще.
    Браво на децата и на ръководителите им.

    Това трябва да е водещата новина за всички медии.

  5. Dida Hristova

    Браво на тези умни деца- те повишават българското ни самочувствие – такива неща да чуваме често, а не кражби и бандити и катастрофи…В стази страна се случват и хубави неща!

Коментар