Intel върви към 10-нанометрови чипове

През 2018 година Intel ще произвежда 10-нанометрови процесори. Компанията ще продължи да се придържа към схемата tick-tock, като всяка микроархитектура се използва на два последователни технологични процеса, а всеки процес захваща две съседни микроархитектури, съобщи computerbase.de.

Така например, архитектурата Westmere представлява версия на Nehalem, пренесена на по-тънки норми (32 нм), а Sandy Bridge е нова микроархитектура на същия технологичен процес. Ivy Bridge, на свой ред, се явява умален до 22 нанометра вариант на Sandy Bridge.

Ivy Bridge като част от платформата LGA1155 се очаква през 2012 година. Микроархитектурата от следващо поколение Haswell (22 нм) ще смени Sandy Bridge и IvyBridge през 2013 година. Следващата година ще се появи 14-нанометровата микроархитектура Roswell. По същата технология ще се произвеждат и процесорите Skylake, които през 2018 година ще се превърнат в 10-нанометрови Skymont.

Така, на практика Intel ще преминава към следващо поколение технологичен процес на всеки две години. Може да се очаква увеличаване на размера на кеш паметта, намаляване на енергийната консумация и повишаване на тактовата честота.

по темата: „Intel върви към 10-нанометрови чипове”

добавете коментар...

  1. Usera

    Хубаво е да върви всичко по план, а след 2018 г. да се надяваме, че квантовите компютри ще станат реалност.

Коментар