Парафлоу награди най-добрите нападатели на Европейското първенство по софтбол за смесени отбори

От 19 до 23 юли Дупница беше домакин на Европейското първенство по софтбол за смесени отбори, в който се включиха тимовете на Великобритания, Германия, Ирландия, Словения, Чехия и България. Водещата българска ИТ компания Парафлоу Комуникейшънс подкрепи финансово шампионата, а техническият директор Десислав Станулов връчи купите за най-добър нападател (мъж и жена) на представители на английския отбор, който грабна и титлата Европейски шампион.

В дебютното си участие на европейското първенство по софтбол за смесени отбори, домакинът България зае 4-то място.

По време на церемонията по награждаването присъстваха президентът на европейската федерация по софтбол (ESF) Андре ван Овербек, кметът на град Дупница Атанас Янев, представители на Министерство на физическото възпитание и спорта, президентът на българската федерация по софтбол Юрий Алкалай, Десислав Станулов от Парафлоу Комуникейшънс. По време на церемонията г-н Станулов заяви: „Българският бизнес е съпричастен не само към старите и традиционни за нашите географски ширини спортове, но подпомага и сериозната работа в „новите” и прохождащи спортове, какъвто е софтболът. За това, ние от Парафлоу сме радостни да подкрепим това първенство и се надяваме в скоро време и в България да има шампионат на ИТ лигата, както е в държави като Англия, Холандия, Италия и Германия. Може да се каже, че хвърляме ръкавицата към нашите колеги от ИТ бранша.“

Софтболът за смесени отбори (Co-Ed Slowpitch Softball) е  особено популярен като развлекателен спорт и може да се практикува в широк възрастов диапазон (от 12 до 70 г.), което го прави любим спорт не само в родината му (САЩ и Австралия спорят за „авторство”), но и в много страни на Европа, Африка и Азия. В много европейски страни спортът се практикува активно в т. нар. корпоративни лиги (на юристите, на ИТ индустрията, на департаментите в градските управи и т. н.), които провеждат собствени шампионати.

В България софтболът за смесени отбори се практикува от 2002 г., като ежегодно се провеждат турнири с участието на отбори от посолствата на САЩ и Япония, Американския колеж и българските клубове по бейзбол и софтбол. От 2010 г. има национален шампионат.

Няколко седмици след европейското първенство в Дупница ще се проведе още едно голямо състезание – турнира за Купата на европейските шампиони (15-20 август), подкрепен отново от Парафлоу Комуникейшънс. В него ще  участват първенците на Великобритания, Гърция, Дания Испания, Полша,  Словакия, Словения, Франция, Украйна, Швейцария и, разбира се, България.
 

Коментар