Как да направим флаша преносим офис

Флаш паметта измести дискетите като средство за съхранение и пренос на информация. Този тип памети имат поне трите ключови предимства: малки размери, което ви позволява да ги носите винаги с вас; голям капацитет за съхранени на данни; и сигурност.

В последно време много приложения се сдобиха със свои преносими (рortable) версии, които се побират на един флаш. Това осигурява преносимост на приложенията между различни компютри, което безспорно е едно много сериозно предимство на флаша. Ще имате приложенията за всекидневна работа винаги под ръка, но колко от тях ще качите на флаша, зависи от капацитета на устройството.

В момента цените на 2GB модели са от порядъка на 80 лева, а за абсолютен минимум вече се приемат флашовете с капацитет 512МВ.

Преносим уеб браузър 

Използването на Интернет на компютър, различен от вашия, може да бъде доста изнервящо преживяване. Ако ползвате Firefox или друг алтернативен браузър, може да не ви хареса да работите, например, с Internet Explorer, който присъства навсякъде. Но по-сериозният проблем са липсата на списъка на вашите предпочитани сайтове, както и на някои други удобства, които сте си създали на вашия уеб браузър.

Mozilla Firefox е една наистина добра алтернатива на Internet Explorer, а благодарение на портативната й версия ще можете да стартирате браузъра директно от USB паметта на всяко РС. Така ще имате познати възможности и преживяване при сърфиране в уеб от чужд компютър. Най-хубавото от всичко, е че портативната версия заема много малко място във флаш паметта.

Можете да свалите последната версия от тук и да разархивирате файловете на вашата USB памет. След което само трябва да стартирате FirefoxPortable.exe, за да се покаже пред вас уеб браузърът.

Все пак в портативната версия са направени някои компромиси, за да бъдат възможни стартирането и работата: браузърът не запазва история на посетените сайтове, така че разглеждането на предишни страници ще бъда по-бавно в сравнение с „нормален“ уеб браузър. Но освен като недостатък, това може да бъде разглеждано като плюс, тъй като не остават никакви следи за посетените от вас сайтове.

Преносим имейл клиент

Ако си мислите, че преносимият уеб браузър е неоценимо удобство, то тогава какво ще кажете за възможността да разполагате винаги с вашия имейл клиент? И щом имате Интернет достъп, да можете да изпращате и получавате имейли, като ползвате адресната си книга, без да компрометирате вашата сигурност.

И тази опция е лесно достъпна чрез флаш паметите. Просто свалете последната версия на програмата от тук и разархивирайте файла на вашият USB стик. Сега само трябва да изпълните portablethunderbird.exe, за да стартирате приложението. Всичките ви настоящи адреси може лесно да бъдат внесени от Outlook Express или Outlook през менюто toolsimport, след което избирате address books.

Това е наистина прекрасно приложение, тъй като превръща комуникацията в доста лесна задача както у дома, така и в офиса и на публични места, например в Интернет кафетата.

Работа с документи 

След тези две жизнено важни приложения за удобна работа – браузър и е-поща – да хвърлим и един поглед на офис пакетите. Вариантите в случая са два. Първият е AbiWord, с който без проблеми ще можете да работите с множество текстови файлове, сред които и .doc. Това е една доста компактна програма и всичко с нея е много лесно – просто сваляте файла от тук, разархивирате и стартирате AbiWordPortable.exe.

Другият вариант е OpenOffice.org, за който едва ли трябва да споменаваме нещо. Предоставя множество възможности за работа с текстови файлове и таблици, за създаване на презентации и др. Можете да свалите файла от тук и го инсталирате директно на USB флаша. След което от основната папка стартирате желаната част от офис пакета – например, ако искате да създадете текстов документ, стартирате OpenOfficeWriterPortable.exe.

Освен споменатите програми, ще откриете още доста приложения, напълно свободни за ползване в портативен формат тук. Можете да свалите както отделни приложения, така и целия пакет, като вариантите са два: стандартен или олекотен (тук). Разликата между тях е в това, че в олекотения вариант присъства AbiWord, вместо OpenOffice.org. Съществува и трета възможност, PortableApps Suite (Base Edition), при който добавяте сами приложенията, които искате.

Коментар