Енергетиката и промишлеността с най-много инвестиции у нас

Енергетиката и промишлеността са привлекли най-много инвестиции в България през 2010 г., съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Тенденцията продължава и през тази година, стана ясно при  при представяне на световния доклад за инвестициите на UNCTAD (Конференция на ООН за търговия и развитие).

Такава структура на инвестициите, при която промишленото производство има 36% дял от общия им обем, а енергетиката – 17%, е здравословна за икономиката, каза още Стефанов, цитиран от сайта на МИЕТ.

В световен мащаб инвестициите през 2010 г. са около 1.2 трилиона долара – малко над равнището от 2009 г., но все още с около 15% по-ниско от средните нива преди кризата. Европа е привлякла около 300 млрд. долара от световните инвестиции, се посочва още в доклада.  

Ролята на развиващите се икономики продължава да нараства. Освен че са получили над 50% от инвестициите в световен мащаб, те са и сериозен източник на преки чуждестранни инвестиции. Около 30% от целия обем преки чуждестранни инвестиции в света са от развиващите се икономики.

Инвестициите в цяла Европа са намалели на фона на сериозен ръст в Южна и Източна Азия и Северна Америка, е друг основен извод в доклада. Най-големи получатели на инвестиции в световен мащаб са САЩ, Китай и Хонг Конг. Лидер по привлечени инвестиции в Европа е Чехия.

В България през тази година инвестициите са намалели с 35% спрямо 2010 г., което се обяснява с изплащане на кредити към фирмите – майки. Това е признак за стабилизиране на компаниите в България, които вече могат да изплащат задълженията си, коментира Борислав Стефанов.

Докладът обръща специално внимание на моделите на инвестиране, несвързани с дялово участие като договори за изработка, франчайзинг, лицензиране и управление. През 2010 г. по този начин са генерирани 2 трилиона долара инвестиции и е осигурена заетост на около15 милиона души по света.

Коментар