Oracle пусна седма версия на Java

Софтуерният гигант Oracle пусна вчера Java Platform Standard Edition 7 (Java SE 7). Това е първото издание на Java платформа, основана на проекта с отворен код OpеnJDK, откакто системата премина от Sun към Oracle.

Java SE 7 е най-голямото обновление на Java за последните пет години. Над проекта са работили както специалисти на Oraсle, така и глобалното общество от Java-разработчици, в частност OpenJDK и Java Community Process (JCP). Новата версия отстранява близо 9500 грешки и внася почти 2000 подобрения.

Промените в платформата осигуряват по-висока производителност при разработка и опростяват рутинни задачи на програмистите. Стандартни операции вече изискват по-малко код, а синтаксисът на езика е по-прозрачен.

Подобрена е също производителността на динамичните езици за програмиране, работещи на JVM, като например Ruby, Groovy, Python и JavaScript. Новият интерфейс за разработка на приложения за многоядрени системи опростява разбиването на задачите за паралелно изпълнение на произволен брой процесорни ядра.

Накрая, усъвършенстваният I/O интерфейс за работа с файлови системи предоставя достъп до широк спектър файлови атрибути и подробна информация за грешките.

По данни на Oracle, в света има около девет милиона Java разработчици. Годишно платформата се сваля около милиард пъти, а броят на устройствата, работещи с Java, превишава три милиарда, като Oracle включва към тях и Android-базираните.

Даунлоуд: Java Platform SE 7

Коментар