Пласидо Доминго е новият председател на IFPI

Световноизвестният певец, диригент и директор на операта в Лос Анджелис Пласидо Доминго е новият председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), обявиха от организацията. Той ще играе водеща роля в популяризиране приоритетите на IFPI в международен мащаб, вкл. подобряване на законодателството в областта на авторското и сродните му права, подпомагане развитието на успешен дигитален музикален пазар и др.


Франсез Муур, изпълнителен директор на IFPI, приветства Пласидо Доминго като председател на организацията

Днес светът на музиката и всъщност всички изкуства, преживяват огромни промени и предизвикателства. Технологиите, които от една страна позволяват на артистите да достигат до много повече хора, отколкото когато и да е било преди, доведоха до дебата относно това как да бъдат защитени правата на интелектуална собственост на изпълнители, творци и всички хора, които живеят и работят в света на музиката. Нямам търпение да стана част от тази дискусия”, каза Пласидо Доминго.

Като певец, Пласидо Доминго има 12 награди „Грами”, репертоарът му включва 134 роли (брой, недостигнат от никой друг тенор в историята на музиката до момента) и над 3500 участия в 40-годишната си кариера. Участвал е в над 100 записа на цели опери, компилации от арии и дуети и „кросоувър” дискове. Като диригент е водил над 450 оперни представления и симфонични концерти с водещи световни оркестри и опери.  

Неговата силна подкрепа за правата на интелектуална собственост в музикалния сектор идва в ключов момент, в който правителствата в много страни подготвят нови законодателни уредби за ограничаване на пиратството и подкрепят развитието на легитимния дигитален музикален бизнес”, коментира назначението Франсез Муур, изпълнителен директор на IFPI.

Коментар