Android скоро ще разпознава лица

Google купи компанията PittPatt, известна със своята технология за разпознаване на лица, която може да се прилага по време на фото- и видеозаснемане. Придобитата технология ще се използва за базово сортиране на снимки в сложни мобилни приложения за Android, съобщи electronista.com.

Технологията за разпознаване на лица на PittPatt ще бъде вградена в следващата версия на Android с кодово име Ice Cream Sandwich

Google вече прилага технология за разпознаване на лица в някои свои проекти. Разработката на PittPatt ще изиграе важна роля в бъдещата версия Ice Cream Sandwich на Android – така например, при заснемане на няколко човека, приложенията, използващи камера, ще могат автоматично да се фокусират върху субекта, който говори в момента.

Разглеждана е също възможността за използване на технология за разпознаване на лица при търсене на изображения, както и в услугата Google Goggles. В крайна сметка обаче компанията е изоставила тези планове, поради риск за конфиденциалността на личните данни.

Конкурентът Apple прилага технология за разпознаване на лица в десктоп пакета iPhoto. Подобни възможности обаче липсват в нейните мобилни приложения. Версии iOS 4 и 5 позволяват импортиране на информация от библиотеката на iPhoto, но не могат да разпознават лица директно от мобилното устройство.

Коментар