Телефони със слънчеви клетки идват скоро

Водещи производители на мобилна електроника проучват възможностите за производство на устройства със слънчеви клетки. Apple и Samsung преговарят с тайвански доставчици на фотоволтаични елементи, твърди digitimes.com.

Еко телефонът Samsung Blue Earth използва слънчеви елементи за захранване с енергия

Apple, в частност, се интересува от портативни слънчеви батерии, които да използва в своята потребителска електроника. Още през 2008 година компанията подаде заявка за патентоване на технология, при която слънчевите елементи се поместват под дисплея и тъчпада, които пък са направени от прозрачна пластмаса, за да пропускат светлината.

Samsung също планира да захранва мобилна електроника с енергия от слънцето. Преди две години корейската компания представи мобилен телефон със слънчеви елементи. Миналия месец Samsung пусна и нетбук, захранван от слънчева енергия (NC215S).

Пред масовото внедряване на слънчеви елементи в мобилната електроника има две пречки. На първо място, трябват панели с по-особени размери, които все още не се произвеждат масово. Второ, настоящата технология има ниска ефективност, поради което енергията от слънцето може да се използва само за удължаване на времето за автономна работа, но не и като основен източник на захранване на смартфон или таблет.

Проблемът с ниската ефективност може да бъде решен с помощта на органични фотоволтаични елементи на основата на полимер. Тази технология обаче все още не е излязла от лабораториите.

Усилията на Samsung и Apple, водещи компании в мобилната електроника, обещават скорошно преодоляване на проблемите. Интересът на двата гиганта към слънчевото захранване е сигурен знак, че на пазара скоро ще се появят екологични устройства, поддържани изцяло от соларна енергия.

Коментар