Роботи изместват хай-тек работниците

Все повече роботи ще бъдат ангажирани в заводите на най-големия контрактен производител в ИТ индустрията – тайванската компания Foxconn. В следващите три години гигантът ще увеличи броя на роботизираните системи от сегашните 10 хиляди до 1 милион, съобщи electronista.com.

300 пъти ще нарасне броят на роботите в предприятията на Foxconn само за една година. През 2012-та компанията ще разчита на 300 хиляди автоматизирани системи, а милионният робот ще заработи в заводите й през 2014 г.

Машините ще заменят ръчния труд при рутинни операции, пояснява шефът на Foxconn Тери Гоу. Това ще доведе до увеличаване на ефективността на производството и намаляване на себестойността на продукцията.

В допълнение, роботите ще позволят на компанията частично да реши въпроса с условията на труд на наетите, принудени да работят извънредно. Предстоят също така масови съкращения.

В момента за Foxconn работят около 1 милион души, а компанията изпълнява поръчки на ИТ гиганти като Apple, Sony, Microsoft, Nokia и HP. Тайванският производител се прочу и с поредицата самоубийства на негови работници в Китай, като причините не бяха еднозначно изяснени.

Коментар