Facebook плаща за открити уязвимости

Facebook обяви, че ще дава парични награди на потребители, които открият или съобщят за уязвимост в сигурността на най-голямата социална мрежа.

Поощренията ще започват от 500 долара и ще стигат по-големи суми, когато става въпрос за специфични бъгове, чрез които хакери могат да нарушат функционалността на услугата, става ясно от публикация в блога на Facebook.

Очаква се инциативата да повиши качеството на програмния код на Facebook и да позволи по-тясно сътрудничество със специалистите в областта на информационната сигурност.

Подобна програма обяви още през 2004 година обществото Mozilla Foundation, разработчик на браузъра Firefox и други продукти с отворен код. В края на януари 2010 г. аналогична инициатива поде и Google по отношение на браузъра  Chrome.

Facebook е обект на нарастващ интерес от страна на хакери и кибер престъпници със своите 750 милиона потребители (по официална информация от компанията).

Наблюдават се нови техники за извършване на кибер престъпления, които умело експлоатират навиците на потребителите във Facebook и други уеб-базирани услуги.

Коментар