САЩ подозират заговор срещу Android

Американските власти започнаха разследване на една от най-големите патентни сделки в историята, за да установят дали тя не е насочена срещу мобилната платформа Android на Google. 

Наскоро консорциум от водещи компании, оглавяван он Apple, купи патентното портфолио на банкрутиралата Nortel за 4, 5 млрд. долара. Министерството на правосъдието на САЩ иска да разбере мотивите за тази сделка – дали тя е защитна мярка или патентните на Nortel ще се използват като оръжие срещу Android.
 
Още преди да бъде проведен търгът, в който участва и Google, властите предупредиха потенциалните купувачи, че ще разследват сделката, ако възникнат подозрения за противоречие с антимонополното законодателство, припомня Уолстрийт Джърнъл.
 
В състава на консорциума, придобил патентите на Nortel, влизат Apple, RIM, Sony, Microsoft, Ericsson и EMC. От другата страна на барикадата са Google и нейните партньори HTC, Motorola и Samsung, които са основни производители на смартфони с операционна система Android.
 
Microsoft и Apple имат сходни цели. Софтуерният гигант настоява за лицензни отчисления от Android доставчиците за това, че системата използва някои нейни технологии. Компанията от Купертино пък иска да забрани употребата на технологии като например мултитъч, без които Android устройствата не биха могли да конкурират iPhone.
 
Едновременно със съдебните битки, двете страни "помпат патентни мускули". Докато Apple и Microsoft купиха интелектуалната собственост на Nortel, то HTC придоби GPU прозводителя S3 Graphics заедно със съдебно решение, което признава патентни нарушения от страна на Apple.
 

Коментар