Спад на заплатите в дистрибуторския ИТ сектор

Общите приходи от дистрибуцията на хардуер и софтуер у нас са достигнали 534 млн. лв. през 2010 г., което е незначително намаление спрямо предходната година, сочат предварителни резултати от изследване на CBN

Седем от 34-те активни дистрибутора на практика са прекратили дейност през последните няколко години. Сериозен е спадът в приходите на нишовите дистрибутори – над 15%. Само 4 от общо 27-те компании, опериращи в сектора, са успели да увеличат пазарния си дял с над 1,0%.
 
Броят на заетите в дистрибуторските компании е близо 1000 души, твърди агенцията. Обработените до момента данни показват запазване като цяло на броя на работни места спрямо 2009, но и сериозен спад в средните възнаграждения на зает.
 
Увеличават се складовите наличности, като прави впечатлнеие рязката промяна в брутния марж. Прогнозата на CBN за по-добра картина през 2010 г. в бизнеса с дистрибуция на хардуер и софтуер в страната бе опровергана от пазара, макар и с малко, признава агенцията. 
 
За нас продължава да е изненада спадът в доставките и в хардуерния, и в софтуерния сегмент. Изненада е и как един от най-високо технологичните бизнеси, представен само от 27 компании с под 1000 заети, който осигурява над 130 млн. лв. данъци годишно за бюджета – съизмеримо с банковия сектор, продължава да е вън от всякакво обществено и дори бизнес внимание”, коментираха от CBN. 
 
2011-та се очертава като третата поредна година, която е трудна и сложна за планиране на продажбите на вътрешния пазар, сочи анализът на агенцията.
 

Коментар