ИТ гигант предрича скорошен край на РС-тата

Настолните компютри и лаптопите ще отстъпят място на таблетите. Не, тази прогноза не е от Apple. Край на сегашното поколение компютърни системи предрича висш мениджър от японския ИТ гигант Fujitsu.

Според Джозеф Реджер, традиционните компютри ще се превърнат в тясноспециализирани устройства, които ще доминират само в бизнес сегмента, пише The Register. Мениджърът от Fujitsu вярва, че в близките пет години таблетите ще вземат превес над десктоп РС-тата и лаптопите.

Потребителите вече свикнаха да бъдат мобилни, докато настолните компютри, та дори и лаптопите ограничават придвижването на човека, смята Реджер.

Стремителният ръст в продажбите на таблети ще започне с падане на цените на този нов клас устройства. Очаква се, например, Amazon – най-големият търговец на е-книги – да пусне таблет на цена под 300 долара.

Инвазията на таблетите ще доведе до спад в търсенето на компютри и излизане от пазара на производители на твърди дискове, дънни платки и други компютърни компоненти.

Коментари по темата: „ИТ гигант предрича скорошен край на РС-тата”

добавете коментар...

  1. Вуте

    Бе я да додат те у назе да сакат да ми земат компютъро па ти само глей како че ги маам сос сопата по кратуната, аааааа!

  2. mинаващ

    Да прав е човека.
    Интересно какво пречи на таблет да му се включи клавиатура и мишка.и да си го разнасяш където искаш.
    Масовия потребител, ползва главно домашния компютър за 3 неща:
    Интернет (браузване+Skype+чат), аудио+видео,и игри.
    Таблета може да се справи с тези неща.

  3. Радко

    Няма как да се направи подобно заключение. Всички тия устройства са измислени заради и имат точно определена сфера на експлоатация. Все едно да кажеш, че гофретника ще измести тостера! Да, и на гофретника можеш да си направиш препечени филийки, но е безумно 🙂 Геймърските машини ще си останат настолни фуревър!

  4. Свой

    Пълни простотии пише този който е написал статията, PC-то има много предимства пред Лаптопа или таблета като това, че не е с батерия и може дълго да го ползваш, може да има много място, а не да е ограничено като при таблетите до SD картки или някакви други карти памет. Живота на една карта или флашка е в десетки пъти поне по-кратък от тази на един твърд диск.

  5. Бат Илия

    Това са само рекламни/антирекламни опити. Нема начин да седна да се дзверя из някакви мижитуркави клавишчета и екранчета. В карайна сметка ако съм в къщи и имам нужда от комп, ще седна да си свърша работата. Като съм навън съм навън, или по работа или за удоволствие, но и в двата случая не виждам защо да вадя таблет и да почвам дзверенето

  6. Борислав Борисов

    И според мен този се е изпуснал. Къде слага стотиците милиони хлапета и не чак толкова хлапета, които играят WOW, Star Craft и другите хиляди, знайни и незнайни игри …
    Не ми е ясно как ще търкат пръстчета на таблетчето и ще се бият като магарета. Явно има в предвид себе си, като активен потребител на някой социален сайт.
    Изглежда е забравил, че тази индустрия навремето направи рязък старт именно с игрите …

  7. Димитър Панайотов

    Сигурно е прав, но аз бих коригирал годините — не са 5. По-скоро са 25 и нагоре. Компютрите изобщо не са толкова умни все още, че да се ликвидира ролята на клавиатурата.

    Иначе тоя човек е прав, но само за тези, които ползват компютъра предимно да се кискат. А примерно програмисти, писатели и т.н., какво ще правят? Ще говорят на компютъра и той ще пише вместо тях? Малко е рано за това, технологиите просто не са толкова напред.

  8. User 2

    И аз така смятам – поне лаптопите ще си останат.

  9. User

    Предпочитам да седна и да напиша нещо или направя каквото и да е то вместо да търкам пръсти някъде – от опит се знае

Коментар