Глобул отчете ръст на абонатите на договор

Клиентите на абонаментните програми на Глобул са се увеличили с над 11% през второто тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2010 г. и вече наброяват 2,4 милиона, което е над 60% от всички клиенти на компанията. Към края на юни 2011 г., общият брой на клиентите на Глобул надмина 4 милиона, което е ръст от 2,1% на годишна база, сочи отчетът на компанията.

Мобилните услуги за пренос на Глобул също бележат ръст през второто тримесечие, като клиентите на тези услуги са се увеличили с над 180% спрямо същия период на миналата година. Чувствителен растеж се наблюдава и в броя на потребителите на фиксираните услуги на оператора, които достигат близо 180 000.

Миграцията на потребители на предплатени услуги към абонаментните програми на Глобул продължава макар и не толкова интензивно колкото през 2010 г. и това като цяло е довело до намаляване на общия брой потребители на предплатените услуги на оператора.

Приходите от услуги на Глобул през второто тримесечие са намалели с 6,6% (спрямо същия период на миналата годинадо), най-вече поради по-ниските цени за терминиране и засилената конкуренция в корпоративния сегмент, поясниха от оператора. Общите приходи на Глобул за тримесечието са намалели с 4,2% до 101,4 млн. евро.

През месеците от март до юни Глобул и Германос са намалили разходите си с над 2,5% спрямо второто тримесечие на 2010 г. чрез мерки за рационализиране на разходите най-вече в дистрибуцията, рекламата и администрацията. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации на компанията за тримесечието е намаляла с 6,8% до 38,5 милиона евро.

Средното месечно потребление на клиентите на Глобул през второто тримесечие е продължило да се увеличава и достига 151 минути на месец или с 13% повече от същия период на миналата година. Средният приход от един потребител възлиза на 15,70 лв., което е с 10% по-малко от второто тримесечие на 2010 г.

За полугодието Глобул отчита приходи от 197,8 млн. евро и печалба от 75,8 млн. евро, което е съответно спад от 5,7% и 8,3% спрямо първите 6 месеца на 2010 г.

Коментар