Малкият и среден бизнес ще се възползва от ЕВРИКА

Малките и средни предприятия в България получават нова възможност за подкрепа при реализиране на иновационни проекти. Вчера Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да ратифицира споразумението между правителството и секретариата на инициативата ЕВРИКА.

Влизането в сила на документа дава възможност на предприятията ни да се възползват от възможностите, които се предоставят както от инициативата ЕВРИКА, така и от съвместната програма „Евростарс”, насочена към малките и средни предприятия, които провеждат научноизследователска и развойна дейност.

Програмата подкрепя фирми, които ще ръководят съвместни научно-изследователски или иновационни проекти в партньорство с друго малко и средно или голямо предприятие или изследователски организации от страна-членка на програмата. „Евростарс” стимулира проектите чрез облекчаване достъпа на предприятията до финансиране при разработване на нови продукти, технологии и услуги.

Програмата ще се администрира от Секретариата на ЕВРИКА в Брюксел. Секретариатът ще публикува покани, ще получава заявките за кандидатите, ще организира оценяването им от независими експерти, ще управлява финансовите вноски и ще извършва мониторинг върху проектите.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия е ведомството, което ще оказва финансова подкрепа на юридическите лица, участващи в избраните проекти по „Евростарс” от националния бюджет. Необходимите за това средства са предвидени в Националния иновационен фонд.

Коментар