Бивш шеф от Microsoft стана „ИТ цар” на САЩ

Бившият мениджър от Microsoft Стивън Ван Рокел стана федерален директор по информационни технологии в администрацията на Обама. Сега той ще носи много по-голяма отговорност, отколкото на всяка от предишните си позиции, съобщи Ню Йорк Таймс.

Досегашният федерален CIO Вивек Кундра, първият „ИТ цар” на САЩ, ще се занимава с изследователска работа в Харвардския университет.

41-годишният Стивън Ван Рокел се присъедини към администрацията на Барак Обама веднага след неговата инаугурация (въвеждането в длъжност) през 2009 г., заемайки поста на директор на Федералната комисия по комуникации (FCC). За две години той превърна FCC в едно от най-иновационните правителствени звена, което базира дейността си на съвременни технологии.

Рокел внесе във FCC манталитета .com и стратегия, съгласно която всичко трябва да бъде API, т.е. взаимодействието с базата данни на комисията и нейните служби да се осъществява с помощта на специални, удобни програмни интерфейси.

Под управлението на Рокел, комисията откри свой микроблог в Twitter, който в момента е най-интерактивният и най-информативен от блоговете на всички структури на правителството.

В новата си роля на „ИТ цар", Рокел трябва да продължи инициативите на своя предшественик, свързвани със затваряне на 800 центъра за данни до 2015 година и преход към облачна платформа. Мнозина специалисти обаче се опасяват, че поставянето на „всички яйца в една кошница” носи риск от срив, който може да парализира цялата ИТ инфраструктура на САЩ.

Задача на Рокел ще бъде също да ускори темповете на иновационно развитие и повишаване на ефективността на държавните ИТ инфраструктури. Анализите сочат, че в момента ежегодният ръст в продуктивността на държавната администрация е 1,5%, докато в частния сектор е четири пъти по-висока.

Коментар