Ултрабуците имат шанс, ако са по-евтини от $1000

Ултрабук компютрите, нов клас тънки и леки мобилни РС-та, имат шанс на пазара само ако са евтини, смятат анализатори. В частност, цените на ултрабуците трябва да са по-ниски от тези на епълския MacBook Air, който минава за най-тънкия ноутбук на пазара.


Ултрабукът е тънък и лек мобилен компютър, изпълнен в метален корпус, с несменяема литиево-йонна батерия и бърз SSD диск

Зад концепцията за ултрабук стои процесорният гигант Intel. Целта на компанията е да помогне на РС производителите да конкурират MacBook Air, като същевременно избегне фиаското с икономичните CULV-базирани ноутбуци, които не успяха да се наложат на пазара, поради високата цена за сравнително ниската си производителност.

Ако ултрабуците не са по-евтини от MacBook Air, ще последват съдбата на CULV-лаптопите, смятат източници от тайванската индустрия, на които се позовава digitimes.com.

В концепцията за „Ultrabook” няма принципно нищо ново освен дизайна, с помощта на който производителите на нотбуци могат бързо да възпроизведат технологичните достижения на Apple в сегмента на ултратънките мобилни компютри. От друга страна, ултрабуците са шанс за лаптоп индустрията да се възстанови от спада, предизвикан от таблет компютрите, отбелязват анализаторите.

От началото на второто тримечесечие на годината Intel провежда редовно конференции със свои партньори, за да ги запознае с концепцията за ултрабука и поддръжката, която осигурява в процеса на производство.

Новите ноутбуци ще приличат на MacBook Air като конструкция. Те ще имат SSD диск и несменяема литиево-йонна батерия, а всички компоненти ще се поместват на дънната платка, за да бъдат намалени размерите и теглото на компютъра.

В допълнение, корпусът от метал на ултрабуците ще отвежда по-ефективно топлината. Всички тези подобрения обаче ще изискват промяна на процеса на производството на ноутбуци.

Новите MacBook Air струват между 999-1599 долара на пазара в САЩ и се радват за засилен интерес от страна на купувачите. Аналогични системи по препоръките на Intel няма как да бъдат по-евтини освен ако процесорният гигант не намали своята печалба.

Според източници от ИТ индустрията, на Intel се пада една трета от стойността на ноутбуците. Ако компанията склони на по-малко приходи, то ултрабуците имат шанс да слязат под психологическата граница от 1000 долара.

Коментар