Таблетите ще работят по цял ден на батерия

Технологичният напредък при таблетите обещава да е много бърз. По-мощни процесори, повече памет и екрани с по-високи резолюции са част от обещанията. Чакат се чудеса и по отношение на времето за автономна работа на таблетите.


Наследникът на процесора OMAP5 ще позволи на потребителите на таблети по цял да се забавляват със своите устройства, без да ги презареждат

Компанията Texas Instruments, един от основните производители на чипове за мобилната електроника, твърди, че към 2013 година таблетите ще могат да работят автономно в продължение на цял един ден. Американският производител разработва изключително икономичен чип за таблети, който ще позволи дори на сегашните батерии да поддържат работоспособни устройствата през целия ден при пълно натоварване.

Под пълно натоварване TI разбира работа без ограничение, вкл. дълга партия в Angry Birds, четене на е-поща и отговор на всяко писмо, SMS-и и чат, общуване в социални мрежи и сърфиране в интернет, съобщава ubergizmo.com. На практика, потребителят ще пусне сутрин своя таблет и през целия ден ще се забавлява с различни мобилни приложения, а вечерта, преди лягане, ще включи устройството в мрежата за презареждане.

Този дигитален разкош ще бъде осигурен от приемника на процесора OMAP5, който беше обявен наскоро, но все още не е влязъл в производство. OMAP6 ще се произвежда по 20-нанометрова технология, като освен ниската консумация ще предложи и много висока производителност.

Все повече индустриални експерти прокарват мнението, че таблет компютрите ще изместят лаптопите и настолните РС, ограничавайки приложението им само в бизнес сегмента. Счита се, че таблетите и смартфоните ще отнемат пазара и на геймърските конзоли, тъй като именно игрите са едно от основните им приложения.

Коментар