16-ядрени Opteron-и излизат през септември

Процесори Opteron с ядро AMD Bulldozer ще се появят на пазара през септември. Серията 4200 Valencia ще включва модели с 6 до 8 ядра, а в серията 6200 Interlagos ще влязат процесори с 12 до 16 ядра, твърди PC Magazine.

Новите чипове се очаква да дебютират на 26 септември. Архитектурата Bulldozer ще осигури редица нови функции и по-висока производителност на сървърните процесори. В допълнение, ще бъде подобрена и енергийната ефективност.

Очакваните Opteron-и ще предложат поне с 50% по-висока производителност, в сравнение със сегашните 12-ядрени решения, запазвайки енергийната консумация в същите граници.

Според представители на AMD, чрез редизайн на контролера на паметта ще бъде увеличена с около 30% производителността на паметта и подобрена гъвкавостта при операции с 256-разрeдна плаваща запетая.

Серията Valencia е предназначена за вграждане в икономични едно- и двупроцесорни сървъри. 6200 Interlagos пък е насочена към машини от висок клас с два или четири процесора.

По данни Mercury Research, делът на AMD на пазара за процесори е нараснал до 19,4% през второто тримесечие – от 17,8% за същия период на миналата година. Новите сървърни чипове са ключов компонент в плановете на компанията за по-нататъшен растеж.

Коментар