Канада затваря 90% от центровете за данни

Правителството на Канада обяви план за драстично намаляване на броя на центровете за данни. От сегашните 300 центъра ще останат само 20, т.е. около над 90% от обектите ще бъдат затворени, предаде ZD Net.

Реформата цели да намали данъчната тежест за гражданите на страната, да повиши ефективността на работа на държавната администрация и да подобри екологичната обстановка, се казва в официалното съобщение.

„Канадските данъкоплатци разчитат, че ние ще изразходваме правилно всеки долар. Новата програма ще помогне да спестим средства, ще съкрати отделянето на вредни вещества и ще подобри ИТ системите", коментира министърът на държавната администрация Рона Амброуз.

Очаква се промяната да доведе до спестявания в размер на 200 милиона долара годишно. ИТ бюджетът на правителството възлиза 5 милиарда долара.

Наред със закриването на центрове за данни, Shared Services Canada – организацията, натоварена с реформата – ще оптимизира взаимодействието между различните ведомства чрез внедряване на единна система за електронна поща. В момента администрацията ползва над 100 различни имейл системи.

Допълнителни икономии ще бъдат постигнати чрез обединяване на хилядите ИТ системи, много от които се дублират. Предполага се, че предприетите мерки ще повишат нивото на национална сигурност.

Коментар