Windows 7 става водеща с 42% дял тази година

Операционната система Wndows 7 ще достигне 42% дял от пазара на РС към края на 2011 г., което ще я направи водеща ОС, прогнозира Гартнър. Съществена роля в този процес има миграцията на корпоративните системи към Windows 7, започнала още през Q4‘2010.

94% от новите РС, купени тази година, ще бъдат с Windows 7. В абсолютно изражение, системата ще бъде инсталирана на 635 милиона персонални компютъра .

Същевременно ще нарасне делът на Мас компютрите. Към края на 2011 г. епълски ще бъдат 4,5% от всички компютри, в сравнение с 4% през 2010-та, което е ръст от 12,5%.

Към края на 2015 г. делът на „маковете" ще възлезе на 5,2%, т.е. темповете на растеж ще се забавят значително в следващите години, според данните на  Гартнър.

Други платформи за РС едва ли ще постигнат значими успехи. Малко вероятно е Google Android, Chrome OS и WebOS да се наложат като алтернативни платформи за компютри.

Linux ще продължи да играе нишова роля и в близките пет години делът й няма да надвиши 2%. При появата на нетбуците, отворената ОС имаше известен успех (най-вече Ubuntu), но по-късно отстъпи позиции.

Коментар