Смарт броячите обещават големи ползи

Ютилити компанията ComEd от Илинойс публикува проучване, което показва, че смарт измервателните уреди ще донесат доста по-голяма финансова полза от очакваната.

В доклада, изготвен от енергийното и консултантско дружество Black & Veatch, се посочва, че умните броячи елиминират нуждата от ръчно отчитане, а възможностите им за двупосочно предаване на информация и засичане на случаи, когато потребители се местят в друго жилище без веднага да се регистрират с новия си акаунт, намаляват риска от неплатени сметки и кражби на енергия.

Изчислено е, че през 20-годишния „живот“ на смарт измервателните уреди могат да бъдат спестени между 2,8 и 3 милиарда долара в мрежата на ютилити доставчика, пише GreenTech.bg.

Миналата есен ComeEd инсталира 131 000 смарт измервачи и въведе технология, нужна за събиране и обработване на информацията. През май пък стартира едногодишен пробен период на програмата, като бяха въведени и различни цени на електричеството според това кога се използва.

Първоначалното заключение на института ERPI (Electric Power Institute) беше, че някои потребители са намалили консумацията на електроенергия по време на пиковите периоди миналото лято в замяна на отстъпка. 5 до 7 процента от хората, които са били осведомени чрез телефонно обаждане или текстово съобщение за това кога започват и свършват интензивните периоди, са намалили използването на ток до 35 процента.

По време на представянето на доклада, ComEd заяви, че технологиите за смарт грид биха осигурили доста по-бързо възстановяване на тока след аварийно спиране. Според компанията, около 100 000 и 175 000 души в Чикаго са щели да избегнат токовите прекъсвания, заради силните бурии това лято, ако са използвани дигитални контроли, които да пренасочат енергията.

Коментар