„Вагнер за всеки” на стотния Байройтски фестивал

Ежегодният фестивал в Байройт – родното място на Рихард Вагнер, празнува тази година своето стотно издание. Фестивалната нощ на Siemens – един от традиционните спонсори на световно известното събитие, ще се проведе на 14 август и ще предложи уникално преживяване както на почитателите на операта и на германския композитор, така и на нетолкова запалените зрители. По случай юбилейното издание на фестивала компанията удвои до 180 кв. м размерите на LED-монитора, на който събитието ще бъде предавано за публиката в Байройт. Съоръжението ще позволи на десет хиляди души да се насладят на открито на музиката на великия композитор. Програмата ще продължи през целия ден и предвижда атракции за хора от всички възрасти.

Събитието ще започне в 11 часа с премиерата на 90-минутен филм по операта „Пръстенът на нибелунгите”, специално адаптиран за деца. След прожекцията всички деца над 7-годишна възраст ще имат възможност да надзърнат зад кулисите на оперното изкуство и да се потопят в различните етапи от подготовката на едно театрално представление.

От 16 часа фестивалната програма ще предложи уникално изпълнение на операта „Лоенгрин”. На огромния екран, който ще е два пъти по-голям от миналогодишния и един от най-контрастните съществуващи видео дисплеи, визуалните ефекти ще могат да се видят възможно най-добре. Смесването на цветовете на отделните монитори гарантира точно и естествено възпроизвеждане. Дигиталната звукова система, пригодена специално за акустичните изисквания на Фест плац, с 86 говорители и мощност от 273 000 вата, също обещава музикално преживяване от най-високо качество.

Представлението „Лоенгрин” в рамките на фестивала в Байройт ще бъде достъпно за почитателите на операта в цял свят благодарение на живото излъчване в Интернет на адрес www.siemens.com/festivalnight. Срещу такса от 14,90 евро всеки има възможност да проследи операта в реално време, както и да я изгледа още веднъж на запис до 14 дни след провеждането на фестивала.

Чрез популяризиране на програмата на фестивала, Siemens има за цел да разпали ентусиазма на нови целеви аудитории към оперното изкуство. „Чрез публичната прожекция за децата ние се обръщаме към утрешните почитатели на музиката, а с представянето на „Лоенгрин” искаме да запознаем още повече хора с творчеството на Рихард Вагнер”, каза Михаел Роснагл, който оглавява дейностите на Фондацията за култура и изкуства към Siemens.

Коментар