Firefox ще блокира добавки от външни програми

Версия 8 на браузъра Firefox ще блокира допълнения (add-ons), които се инсталират автоматично от външни програми. Тази функционалност ще подобри сигурността на системата и е логична стъпка след ограничаване на допълненията, които забавят работата на браузъра, съобщи блогът на разработчика Mozilla.

Специален прозорец във Firefox 8 ще пита потребителите дали са съгласни да бъдат инсталирани допълнения (add-ons) от външни приложения

Ако при включване на Firefox бъде открито инсталирано от странична програма допълнение, то браузърът ще го изключи, докато потребителят сам не одобри добавката. За целта се въвежда прозорец със запитване може ли да бъде инсталирано допълнението.

Във Firefox 8 е налична и възможност за корекция на грешки от миналото, касаеща допълненията. Първоначално, при обновяване до версия 8, браузърът ще изключи всички допълнения, инсталирани от външни приложения, и потребителят ще трябва да активира ръчно „адоните”, които желае. Процесът ще бъде улеснен от прозорец със списък на инсталираните допълнения.

Firefox 8 ще достигне фаза Aurora на 16 август, а финалното издание ще излезе на 8 ноември. На 27 септември пък се очаква финална версия на Firefox 7, тестов вариант на който в момента е достъпен в канала за разработчици Aurora. Mozilla обещава, че следващите версии на браузъра ще консумират значително по-малко оперативна памет.

Коментар