512-гигабайтов SSD ще подсили таблетите

Южнокорейският ИТ гигант Samsung разработва 512-гигабайтов SSD диск за таблети и други мобилни устройства. Новото SATA 3 устройство PM830 ще осигури и по-висока скорости – 500 MB/s при четене и 350 MB/s при запис.


Нови SSD устройства на Samsung ще увеличат неколкократно капацитета за съхранение на таблет компютрите

Производителят твърди, че благодарение на PM830, операционната система ще се зарежда само за 10 секунди. Устройството ще поддържа 256-битово AES криптиране.

Освен 512-гигабайтовия SSD, подразделението Samsung Semiconductor ще пусна на пазара и модели с капацитет 128 и 256 GB. Сроковете за пускане и цените на устройствата още не са обявени.

В момента най-популярният таблет iPad 2 разчита на 64-гигабайтов SSD. Новите устройства на Samsung ще увеличат капацитета за съхранение най-малко два пъти.

Задържащ фактор за навлизане на твърдотелните дискове е високата им цена, но се наблюдава тенденция към поевтиняване на този клас устройства.

Гартнър прогнозира, че още през следващата година SSD дисковете могат да станат масов компонент за съхранение в потребителски устройства. Цената на гигабайт SSD сторидж ще падне до 1 долар през 2012 г., очакват анализаторите.

по темата: „512-гигабайтов SSD ще подсили таблетите”

добавете коментар...

  1. Иван

    Всичко това е много хубаво, но нека да не премълчават проблема с по-краткия живот на SSD спрямо HDD. Дано решат и този проблем.

Коментар