Администрацията на Купертино “разбули” новия дом на Apple

Не е тайна, че Apple планира да построи нов централен офис в Купертино, Калифорния. Администрацията на града вече разпространи подробна информация за футуристичния комплекс Apple Campus 2, за който се разчу през месец юни тази година.

Кампусът ще се разгърне на площ от 71 хектара близо до път 280, който съединява Сан Хосе и Сан Франциско. Общата застроена площ на сградата възлиза на 260 хиляди кв.м., вкл. конферентна зала за 1000 места, фитнес център, изследователска лаборатория с площ 28 хиляди кв.м., електростанция и подземен паркинг.

В близко време администрацията на Купуртино ще проведе редица публични дискусии, на които ще се разглежда еко-съобразността на проекта. Apple очаква да получи разрешение за строеж в началото на следващата година.

Отварянето на офиса е планирано за 2015 година, като в него ще работят 12 хиляди души. Campus 2 ще разшири значително капацитета на сегашния централен офис, в който се помещават 2,6 служители на Apple.

В проекта на сградата е отделено голямо внимание на озеленяването. 80% от площта ще бъде свободна от съоръжения и ще се състои само от зеленина. За сравнение, зелените участъци в настоящия офис на Apple заемат само 20%. Компанията планира да засади 2,3 хиляди дървета в новия кампус.

Стив Джобс, изпълнителният директор на Apple, обяви, че в проекта са ангажирани едни от най-добрите архитекти в света. Това едва ли подлежи на съмнение, като се има предвид, че наскоро Apple стана най-скъпата публична компания по пазарна капитализация, а паричните й запаси надвишават $76 млрд.

Коментар