Спамъри се възползват от паниката на борсите

 

Нестабилната икономическа среда засили активността на спамърите, опитващи се да продадат "изгодно" слабо ликвидни акции
 
Паниката на борсите в последните дни активизира спамъри и кибер мошеници, които искат да се възползват от объркването и да спечелят от дребни и неоринтирани инвеститори в ценни книжа.
 
В мрежата са засечени голям спам съобщения, авторите на които се опитват да убедят потенциалните жертви да купят акции на изгодни цени, съобщи компанията за сигурност Symantec.

Под угрозата от втора вълна на рецесия, притежателите на слабо ликвидни акции се опитват да повишат цените им и след това да ги продадат, преди те да са паднали до реалната им стойност. Подобна мошеническа тактика е известна като „pump-and-dump”, поясняват специалистите.

В условията на нестабилна икономическа среда мошениците се опитват да убедят много хора да инвестират в акции, за които се твърди, че ще устоят на пазара. Така например, наскоро е забелязано голямо количество спам с реклама на слабо ликвидни акции на компанията Resource Exchange of America Corp.

Шампиони по генериране на подобен спам са САЩ и Китай. Най-голям обем от писмата е насочен към потребителите в Северна Америка.

Паниката на пазарите започна след като агенция Standard & Poor’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ. Заради опасения, че световната икономика ще изпадне в рецесия, пазарите загубиха 4 трилиона долара.

Коментар