Google шокира с поглъщане на Motorola Mobility

Google изненада с поглъщане на смартфон производителя Motorola Mobillity

Google ще погълне производителя на мобилни телефони Motorola Mobility, стана ясно днес от съвместно изявление на двете компании.

Сделката е на стойност 12,5 милиарда долара, или $40 на акция (с 63% над стойността при затваряне на борсите в петък вечер), което я прави една от най-големите в ИТ индустрията.

Споразумението за поглъщане е одобрено от бордовете на директорите от двете компании.

Motorola Mobility се обособи като самостоятелна компания в началото на годината, в резултат на разделяне на Motorola на две части, и e основен партньор на Google по линия на Android.

Google ще управлява Motorola Mobility като отделен бизнес. Сделката няма да повлияе на отворения характер на мобилната платформа Android, гласи официалното съобщение.

„Ангажиментът на Motorola Mobility към Android създаде естественото съчетание на нашите две компании”, коментира Лари Пейдж, CEO на Google. „Заедно, ние ще създадем невероятни преживявания за потребителите”, допълни съоснователят на интернет гиганта.

Google ще продължи да работи с всички Android партньори за разработка и разпространение на иновативни Android устройства, заяви Анди Рубин, вицепрезидент на мобилния бизнес на интернет компанията.

„Тази сделка предлага значителна стойност за акционерите на Motorola Mobility и нови възможности за нашите служители, клиенти и партньори от целия свят. Ние имаме продуктивно партньорство с Google за усъвършенстване на платформата Android и сега чрез тази комбинация ще можем да направим дори повече в иновациите”, коментира на свой ред Санджай Джа, CEO на Motorola Mobility.

Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи на САЩ, Европейския съюз и други институции, както и от акционерите на Motorola Mobility. Очаква се поглъщането да приключи в края на 2011 г. или в началото на 2012.

Поглъщането на Motorola Mobility несъмнено е изненада за индустрията и анализаторите. Обикновено за подобни сделки се научава много преди да бъдат официално обявени.

Само преди броени дни Санджай Джа заяви, че няма нищо напротив компанията да възприеме Windows Phone, ако получи статут на специален партньор на Microsoft, какъвто има конкурентът Nokia. Тези думи очевидно са изречени в момент, когато сделката с Google вече е била уговорена.

Коментар