Лаптопите ще задминат настолните РС през 2009 г.

Продажбите на лаптопи ще продължат да растат силно през следващите три години. Очаква се към 2009 година те да задминат настолните РС в световен мащаб, според президента на един от най-големите ОЕМ производители Quanta Computers, цитиран в китайския вестник Commercial Times. 
Между 90 и 100 милиона лаптопа ще бъдат продадени през настоящата година. Quanta очаква да завземе 30% дял от този пазар. Общите приходи на групата фирми Quanta Group ще достигнат 18,2 милиарда долара, според информация, изнесена в digitimes.com
В допълнение, тайванската компания планира да разшири бизнеса си в производството на електроника за хендсети, като ще изпълнява поръчки на водещите компании в сектора, вкл. Nokia и Sony Ericsson.
В Западна Европа продажбите на лаптопи вече задминаха тези на настолни компютри. Това се случи за първи път през четвъртото тримесечие на 2006 г., според проучване на IDC. Очаква се през второто тримесечие на настоящата година десктоп РС-тата да възстановят загубени позиции, тъй като корпорациите влизат в цикъл на обновление на инсталираната база, свързан и с появата на Vista.  

Коментар