1300% ръст на уеб заплахите през 2006

Изключително висок ръст на уеб базираните заплахи през 2006 година установи ново проучване. Увеличението е 1300%, или от 7 188 заплахи през 2005 г. на 98 020 през 2006 г., твърди Aladdin Knowledge Systems.
Спайуери и троянци, прихващани при посещение на уеб сайтове, са на върха в класацията за най-опасни уеб заплахи, според доклада Aladdin Malware Report 2006. Този тип заплахи изместват вирусите и червеите.
149 221 нови зловредни кодове са идентифицирани през миналата година, което е  900% ръст – от 16 623 през 2005. Спайуерите и троянците са мнозинство в новите заплахи, като се разпространяват все по-бързо и стават по-сложни.
Повечето от тях са категоризирани с нива “medium”, т.е. заплахи, които компрометират компютрите и операционната система, и “critical”, отнасящи се до инвазии в потребителската информация. За сравнение, през 2005 г., 60% от спайуерите и троянците имаха ниво “reduced”, което се дава на заплахи, които компрометират комерсиална информация.
Същевременно се размиват границите между различните заплахи – спайуери, троянци, спам и пр. През 2005 спайуерите обикновено събираха комерсиална информация за потребителската активност чрез реклами. Днес този тип заплаха включва и зловреден софтуер, който създава т.нар. “backdoors” в инфектираните машини, събира персонална информация за потребителя и превръща компютрите в ботове за спам.
Докладът на Aladdin заключава, че променящата се същност на уеб заплахите изисква защита отвъд традиционните решения. Сърфирането в уеб вече е сериозен риск, посочват експертите. Проактивната и задълбочена инспекция на уеб съдържанието е ключът, с който организациите могат да се предпазят от непознати заплахи, блокирани обикновено твърде късно.

Коментар