Повечето Android играчи нямат права за Linux

 

Android се наложи като масова платформа за смартфони, но са възможни проблеми заради неспазване на условията за лицензиране на Linux
 
Много от производителите на Android устройства нямат права за ползване на Linux. Партньорите на Google – компанията, която развива Linux-базираната платформа Android, може да са допуснали сериозна грешка, игнорирайки лицензите за Linux, предупреди анализаторът Флориан Мюлер, цитиран от electronista.com.

Оказва се, че повечето производители на телефони и таблети с Android не публикуват изходния код на своите разработки, както изисква лицензията GPL версия 2, под която се разпространява ядрото на Linux, лежащо в основата на Android. По този начин компаниите формално нямат права да разпространяват Linux и могат дори да бъдат съдени.

Някои производители считат, че за удовлетворяване на условията на лиценза е достатъчно публикуването на изходния код на Android от страна на Google. Лицензията GPL обаче изисква да бъдат публикувани всички промени, направени в ядрото на Linux.

Google усложни проблема, като реши да отложи публикуването на изходния код на Android 3.0 под предлог, че системата все още не е достатъчно готова.

Вече има съдебни искове за нарушения на лицензията. Компаниите Software Freedom Conservancy и Software Freedom Law Center съдят търговската верига Best Buy, заради продажбите на устройства с платформа BusyBox, която е версия на Linux.

по темата: „Повечето Android играчи нямат права за Linux”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Какво е Linuix? Оправете си грешката ако обичате.

Коментар