Titan със заявка за най-бърз суперкомпютър

Суперкомпютърната класация ще има нов лидер към края на 2012 година. Тогава ще завърши модернизацията на Jaguar в лабораторията ORNL (Oak Ridge National Laboratory), САЩ, съобщи insidehpc.com.


Модернизиран вариант на суперкомпютъра Jaguar ще върне първенството на САЩ в рейтинга Топ 500, оглавяван в момента от Китай

В момента машината заема трето място по производителност в рейтинга Топ 500 от юни 2011 г., оглавявана от китайския K Computer. В резултат на модернизацията обаче, производителността на Jaguar ще нарасне от 2 на 10-20 петафлопа и короната при суперкомпютрите ще се върне на американска земя, според доклад на ORNL.

Подобно постижение е възможно, благодарение на изчислителните възли Cray XK6, базирани на 16-ядрени CPU Interlagos от AMD и графични ускорители Nvidia Tesla X2090.

Обновeният Jaguar ще се нарича Titan. Предполага се, че към момента на пускане, суперкомпютърът ще е единственият с подобна производителност, предвид, че IBM прекрати работата по Blue Waters, правен по поръчка на центъра NCSA.

Възможни са обаче изненади от китайски и японски конкуренти на САЩ, които едва ли ще се примирят с доминация на Titan.

Коментар