HP прекратява WebOS бизнеса

HP планира сериозни промени в бизнеса си с потребителски продукти – прекратява операциите с WebOS таблети и телефони и замисля отделяне на РС подразделението

HP ще прекрати операциите с WebOS устройства, по-конкретно с таблети и телефони под управление на мобилната операционна система. Освен това компанията замисля сериозни промени в бизнеса с персонални компютри, стана ясно днес от официално съобщение на централата в Пало Алто.

И досега имаше индикации, че продажбите на TouchPad са слаби, но никой не очакваше HP да се откаже напълно от този бизнес, коментира CNET.

Другата голяма новина от Пало Алто е, че HP планира радикални промени в РС подразделението. Компанията ще търси стратегическа алтернатива на Personal Systems Group (PSG), вкл. пълно или частично отделяне.

Според първите коментари в американската преса, HP може да последва примера на IBM, като излезе напълно от потребителския сегмент на пазара и се фокусира върху по-печеливши дейности, свързани със софтуера, системите и услугите.

Ходовете на HP могат да се обяснят по два начина. От една страна, компанията прави смели стъпки, преди PC и WebOS операциите да се превърнат в котва за бизнеса й, пише CNET. От друга страна, бизнесът на HP е затруднен и разочарова Уол Стрийт след края на управлението на Марк Хърд (преди година CEO-то беше освободен от поста си, в резултат на разкрития за интимна връзка в разрез с етичния кодекс на компанията).

Същевременно, HP обяви, че приходите й за третото тримесечие ще възлязат на $31,2 милиарда, при $1,08 печалба на акция. Уол Стрийт пък очакваше приходи от $31,17 милиарда и $1,09 печалба на акция.

Резултатите за третото тримесечие обаче са по-малката грижа на HP. Компанията съобщи за прогнозирани приходи през четвъртото тримесечие в размер на $32,1-$32,5 млрд. и $1,12-$1,16 печалба на акция, при очаквания на Уол Стрийт за приходи от $33,99 и печалба от $1,31 на акция.

HP обяви още, че приходите й за фискалната 2011 година ще достигнат $127,2-$127,6 милиарда, а печалбата на акция ще бъде в диапазона $4,82-$4,86. В същото време Уол Стрийт очакваше приходи от $129,1 милиарда и печалба на акция от $5,01.

HP потвърди появилите се по-рано информации, че води преговори за покупка на британския разработчик на корпоративен софтуер Autonomy.

Коментар