Nokia пусна новата платформа Symbian Anna

Nokia пусна обновена мобилна платформа Symbian Anna за смартфони N8, C7, E7 и С6-01. Системата е достъпна за сваляне през Ovi Suite за PC или по безжичен път директно на смартфона.

Излизането на Symbian Anna потвърждава ангажимента на Nokia към собствената мобилна ОС, въпреки партньорството с Microsoft по линия на Windows Phone 7, коментират от компанията.


Nokia C7 ще се възползва от възможностите на новата мобилна платформа Symbian Anna (снимка: Nokia)

В близките години Nokia планира да пусне до 10 нови устройства на база Symbian, а най-рано до 2016 г. ще излизат обновления за мобилната платформа.

Symbian Anna идва с нов потребителски интерфейс и портретен режим на виртуалната QWERTY клавиатура. С функцията за въвеждане на текст върху основния екран потребителят може едновременно да пише и да вижда всички съобщения, уеб страници, списъци с контакти и имейли.

Системата включва и нова версия на Nokia карти с подобрени възможности за търсене, информация за движението на обществения транспорт и интеграция със социални мрежи Facebook, Twitter и Foursquare.

Вграденият браузър е станал по-производителен, опростена е навигацията. Symbian Anna се отличава и със защита на корпоративно ниво с поддръжка на хардуерно кодиране. Потребителите на Nokia N8, C7, C6-01 и E7 имат сигурен достъп до вътрешните корпоративни мрежи с помощта на IPSEC и клиент SSL VPN.

Обновената ОС активира NFC модула в смартфоните Nokia C7. Потребителите могат да установяват връзки между смартфони, да обменят контакти, фотографии и видео, да се включват към аксесоари с поддръжка на NFC и др.

Коментар