Toshiba внедрява нов тип памет

Паметите MRAM ще се използват като кеш в системите за съхранение, за да увеличат бързодействието

Японската компания Toshiba внедрява нов тип памет за NAND-базирани устройства и твърди дискове. Технологията STT-MRAM се разработва съвместно с Hynix Semiconductor, съобщи Nikkei.

Съвременните устройства за съхранение имат йерархична структура от типа SRAM-DRAM-NAND-HDD, посочват от Toshiba. Компанията планира да предложи нова архитектура за сървърните системи, която използва MRAM чипове между DRAM и NAND.

Според специалистите на Toshiba, подобен подход ще намали времето за достъп до флаш дискове и HDD, благодарение на високото бързодействие на MRAM.

Отчитайки проблемите, които възпрепятстват използването на MRAM като основна памет, Toshiba планира на внедри новите чипове в ролята им на кеш в устройствата за съхранение.

Оборудването, необходимо за производство на MRAM, не се различава особено от съществуващото. Това предполага, че себестойността на MRAM няма да бъде твърде висока.

Интерес към паметите MRAM проявява и Samsung Electronics. Наскоро корейският производител придоби компанията Grandis, която разработва STT-MRAM.

Коментар