Големите ISP-та печелят солидно от торент трафика

Интернет доставчиците по цял свят твърдят, че се борят активно с торент трафика, тъй като потребителите на подобни услуги консумират твърде много ресурси и натоварват каналите.

Едно ново проучване обаче разкрива, че торент трафикът всъщност е изключително изгоден за големите провайдери. По данни на Northwestern University и Telefónica Research, много от тези ISP-та печелят огромни суми от BitTorrent трафика.


Активните потребители на торенти носят солидни печалби на интернет доставчиците от по-горните нива в йерархията, твърди проучване

Изследването е проучило реалните разходи и доходи на редица големи провайдери, за да открие, че компании като Comcast, Virgin Media и France Telecom печелят благодарение на потребители, които активно обменят файлове, пише torrentfreak.com.

Анализът установява, че значителен дял от BitTorrent трафика минава по безплатни канали и осигурява голям потенциал за приходи на интернет доставчиците от по-високо ниво.

Възможност да печелят от подобен трафик имат само по-големите провайдери, докато при малките е точно обратното – те обикновено губят пари от активните BitTorrent потребители, заключава проучването, отчитайки бизнес отношенията между интернет доставчиците на различни нива в йерархията.

Коментар