Софтуерна фирма иска забрана на Mac OS X

Американската компания Software Restore Solutions (SRS) подаде съдебен иск срещу Apple, твърдейки че операционната система Mac OS X нарушава нейни патенти. Софтуерният разработчик от Илинойс настоява съдът да забрани продажбите на епълската ОС, предаде AppleInsider.com.

Apple може да се натъкне на сериозен проблем, ако претенциите на SRS за нарушени патентни права в Mac OS X бъдат приети от съда

В частност, компанията атакува помощната програма Apple Disk Utility, която, според ищеца, използва неправомерно технология за автоматично конфигуриране, принадлежаща на SRS.

Спорната програма е предназначена за проверка и форматиране на твърди дискове, запис на DVD и работа с логически раздели. Приложението влиза във всички версии на Mac OS X.

Освен забрана на продажбите на Mac OS X, SRS иска и компенсация за пропуснати ползи. Размерът на компенсацията не се съобщава.

Макар и малка компания, SRS може да създаде сериозни главоболия на Apple. В подобен случай през 2009 г. компанията i4i издейства забрана на продажбите на Microsoft Word и получи компенсация в размер на $290 млн. за това, че в текстообработващата програма е използвана нейна патентована технология.

Самата Apple вече има лош опит в аналогичен случай от миналата година. Компанията беше принудена да плати глоба в размер на $625,5 млн. за нарушаване на патент в програмите Finder и iTunes.

Коментари по темата: „Софтуерна фирма иска забрана на Mac OS X”

добавете коментар...

  1. С техните камъни по техните глави

    Нека се избиват взаимно, ние ще стоим настрани и ще гледаме шоуто 🙂 Софтуерните патенти трябва да изчезнат, както и компаниите, които ги подкрепят и разчитат на тях за да тероризират останалите.

  2. Хаха

    Хак им е! Като не щат да махнат скапаните патенти заради благото на обществото, нека поне да ги махнат заради страх от гадните патентни тролове. 😉

    Потентния трол наритва патентния динозавър. Хахаха 😀

  3. Наблюдател

    Със стремежа си да се напечелят от лицензиране, компаниите с Милениум Акта отвориха кутията на Пандора. Сега всички ще стават жертви на патентния тероризъм.

Коментар