Франк Шау: Таблетите са спътник на РС-тата

Франк Шау смята, че персоналните компютри остават незаменими в много отношения

Високопоставен мениджър от Microsoft разкритикува ширещата се напоследък теория за края на РС ерата, застъпвана от Apple, IBM, Fujitsu и други известни компании.

Според Франк Шау, вицепрезидент по корпоративни комуникации в Microsoft, персоналните компютри остават незаменими в много отношения, а таблетите не са нищо повече от техен спътник.

Шау е на мнение, че мобилните устройства и РС изпълняват принципно различни набори от задачи, пише electronista.com. И двете категории устройства са подходящи за комуникации и достъп до съдържание, но само РС-тата позволяват качествено създаване на съдържание и пълноценна колаборация.

Именно посочените две задачи са ключови в идеята за персонален компютър, смята Шоу. Мениджърът критикува журналистите за това, че пропагандират тезата как таблетите убиват РС-то, но не и тази, че го допълват.

Според Шау, повечето подобни на таблетите устройства не заменят съществуващите технологии, а се опират на тях. Персоналният компютър е не само жив и здрав, но и още млад, твърди вицепрезидентът на Microsoft.

30-годишният РС дори не е достигнал средна възраст и току-виж е станал сноубордист, докато някои експерти твърдят, че е мъртъв и говорят за посткомпютърна ера, коментира Шау.

Таблет компютрите успяха да засегнат в известна степен пазара на мобилни компютри, най-вече на нетбуци, което се потвърждава от данните на Гартнър и IDC. Очаква се обаче лаптопът сегментът да продължи да расте благодарение на тънките и леки ултрабуци, които ще излязат на пазара към края на годината.

Коментар