Samsung може да купи РС бизнеса на Hewlett-Packard

Корейският ИТ гигант Samsung разглежда възможността да придобие РС бизнеса на HP. Шанс за подобна сделка се разкри, след като миналата седмица корпорацията от Пало Алто обяви, че ще отдели частично или напълно подразделението си за персонални компютри.

Косвено доказателство за намеренията на Samsung са преговорите, които компанията води с тайвански производители на HP продукти, сред които Quanta Computer, Compal Electronics и Pegatron Technology, съобщи digitimes.com.

Samsung планира значително да увеличи производството на нотбуци и да заеме по-голям дял от световния пазар, като това ще стане и с помощта на новите тайвански партньори на компанията. Предвиденото мащабно разширение на производството насочва към сценарий за поглъщане на РС подразделението на HP, твърди digitimes.

В края на миналата седмица HP обяви, че прекратява бизнеса с WebOS устройства и набързо разпродаде таблетите, а вече и смартфоните с платформата на Palm. Корпорацията съобщи още, че ще направи сериозни промени в РС подразделението, като според повечето анализатори HP ще продаде бизнеса си с персонални компютри, така както направи преди време IBM.

В момента HP е най-големият производител на персонални компютри в света, следвана от Dell. Ако компанията реши да продаде своето РС подразделение, купувачът може моментално да заеме първо място на пазара.

Коментар