Intel може да погълнe конкурента си ARM

Разработчикът на чипове ARM е в полезрението на Intel и Apple. Потенциален купувач на компанията, чиито процесори се използват масово в смартфони и таблети, е и Oracle, съобщи The Independent.

Intel е готов да плати около 10 милиарда паунда (около 16,5 милиарда долара), за да притежава конкурента ARM, твърди Guardian. Пазарната капитализация на компанията се оценява на 6,9 милиарда паунда, т.е. стойността на евентуална сделка ще бъде с 45% по-висока.

Главният изпълнителен директор на ARM – Уорън Ийст отрича слуховете, че компанията може да бъде продадена. Той набляга на принципа на работа на ARM, според който разработчикът на чипове отделя еднакво внимание на всички свои клиенти. Ако бъде купена от някой от играчите в сектора, ARM ще загуби имиджа си на независим разработчик с равни условия за партньорите.

Според Ийст, Intel едва ли ще може да купи ARM – подобна сделка ще бъде спряна от регулаторните органи. Intel е най-големият производител на процесори с архитектура x86, която доминира в персоналните компютри и сървъри, докато ARM е разработчик на чипове с различна архитектура за смартфони и таблети и с потенциал да се наложи при лаптопите.

Ако погълне ARM, Intel ще контролира на практика целия световен пазар на процесори, с изключения на отделни сървърни сегменти. Миналата година финансовият директор на компанията Стейси Смит заяви, че Intel може да пристъпи към разработка на процесори с нова архитектура.

по темата: „Intel може да погълнe конкурента си ARM”

добавете коментар...

  1. MNSP

    интел е монополист и в десктоп сегммента и в лаптопите и в сървърите. Ако купи ARM ще стане монополист и при смартфони и таблети

  2. да бе

    Пълни глупости! Как Intel ще контролират целия пазар ако купят ARM? AMD да не са умрели ей така? Desktop сегмента май също се изпари а? Това че даден сегмент има ръст не означава че останалите се изпаряват!

Коментар