Китай изпревари САЩ по продажби на персонални компютри

За първи път Китай изпревари САЩ по продажби на персонални компютри. Покупките на РС в най-многолюдната страна в света растат, докато в САЩ намаляват, сочат данни на IDC за второто тримесечие.

Китай вече е най-големият пазар за персонални компютри в света, след 30-годишна доминация на САЩ. Продажбите в страната са нараснали с 14% до 18,5 млн. броя за тримесечието (април-юни). В същото време РС пазарът в Щатите бележи спад от 4,8% до 17,7 млн. броя.

Очаква се Китай да изпревари САЩ и по годишен обем на продажбите на РС, като това ще се случи през 2012-та. Най-вероятно, през 2011-та американците ще запазят първото си място на РС пазара, благодарение на традиционно силния коледен сезон.

IDC прогнозира, че продажбите на РС в САЩ ще достигнат 73,4 млн. броя тази година, или само с 1 млн. повече отколкото в Китай. През 2012-та обаче пазарът в Китай ще достигне 85,1 млн. броя РС срещу 76,6 млн. в САЩ.

В стойностно изражение, РС пазарът в Китай възлиза на $11,9 млрд. през второто тримесечие, спрямо $11,7 млрд. в САЩ. Продажбите в Китай отреждат на страната 22% дял от световния РС пазар.

Значението на Китай в глобалната икономика продължава да расте. През 2009 година страната измести САЩ като номер едно пазар за автомобили. Не само че населението на Китай расте, но се увеличават и неговите доходи, което превръща азиатската държава в най-големия пазар за различни стоки – от компютри до автомобили.

Коментар