Google Maps се сдоби с гласово търсене

Google добави гласово търсене в десктоп версията на своята картографска услуга Google Maps. Подобна възможност е налична и в други две услуги на компанията – търсачката Google.com и мобилната версия Google Maps.

Потребителите на Google Maps могат да извършват гласови заявки за виртуални разходки по определени маршрути

Засега функцията работи само в браузъра Chrome, на територията на САЩ и на английски език, съобщи разработчикът. Остава надеждата, че в бъдеще достъпността на гласовото търсене чрез Google Maps ще бъде разширена към други браузъри и региони.

Потребителите могат да търсят с глас всякакви места и маршрути в Google Maps, като натиснат пиктограмата на микрофона, разположена в дясната част на полето за търсене.

Гласовата функция е особено полезна при търсене на обекти с дълги и сложни имена, които са трудни за изписване, като например Poughkeepsie и Liechtenstein, посочват от Google.

Потребителят на Google Maps може просто да изрече: “Покажи маршрут от Лос Анджелис до Сан Франциско”, вместо да изписва дълга заявка с клавиатурата, за да получи желания резултат, вкл. виртуална разходка над Калифорния (с помощта на специален плъгин).

Коментар