Четвърт от DDoS атаките се извършват във вторник

DDoS атаките често се използват като маневра за отвличане на вниманието от по-сложни кибер инвазии 

Сайтовете за интернет търговия са най-често обект на DDoS атаки, като на тях се падат 25% от всички злоумишлени действия от страна на киберпрестъпниците, сочи доклад на Лаборатория Касперски за второто тримесечие на 2011 г.

Атакуващите са най-активни в първите четири дни от работната седмица – от понеделник до четвъртък, когато са включени най-много компютри и интернет ресурсите са най-необходими. В този период се извършват около 80% от всички DDoS атаки.

Най-популярният ден за злонамерени активности е вторник, който държи около 23%, или близо една четвърт от всички DDoS атаки, извършени през седмицата, твърди анализът на Касперски.

През второто тримесечие най-активни са били хакерските групи LulzSec и Anonymous. Те нашумяха с DDoS атаките срещу правителствени сайтове на САЩ, Англия, Испания, Турция, Иран и редица други страни, както и срещу сайтовете на Sony.

Според експерти от Лаборатория Касперски, киберпрестъпниците все по-често използват DDoS атаки като маневра за отвличане на вниманието, докато в същото време провеждат по-сложни атаки, например срещу системите за дистанционно банково обслужване.

20% от регистрираните DDoS атаки са извършени срещу сайтове за игри, а 11% – срещу банкови сйтове. Немалко от атаките са били насочени към медии (7%) и блогове и форуми (8%). Показателно е, че най-голямата DDoS атака е извършена срещу новинарски сайт, а най-продължителната (60 дни) е била срещу сайт от категорията „блог и форум”.

Лидери в DDoS трафика през второто тримесечие са САЩ и Индонезия с по 5% дял от атаките. Позицията на САЩ се обяснява с големия брой компютри в страната, което привлича огранизаторите на ботнети. Индонезия пък е мишена, поради многото незащитени заразени компютри, налични там.

Коментари по темата: „Четвърт от DDoS атаките се извършват във вторник”

добавете коментар...

  1. 5ko

    Следва да направят списък със зодиите на хакерите които нападат във вторник.
    Все едно чета някакъв женски вестник. Дни, зодии, планети…

  2. Някой

    Леле какви невероятни изследователи и статистици имало!
    Ако включим само работните дни от седмица, се падат 20% на всеки ден. Тогава май не е много чудно че цели 23% от атаките се извършват във вторник.

Коментар